Začarani krug (ne)dosljednosti

Svi smo se barem jednom u životu susreli sa začaranim krugom nedosljednosti. Bilo da se radi o poslu, ljubavi, prijateljstvima ili nečem desetom, osjećamo se loše kad nismo dosljedni svojim odlukama, ciljevima i težnjama. Zašto začarani krug? Zato što on to uistinu i jest. Više od 90 posto ljudi na svijetu ne uspije u stvaranju života kakvog želi, unatoč želji. Zašto? Zato što nisu dosljedni.


dòsljedan prid. 〈odr. -dnī〉-

1. koji se pridržava čega, ne odstupa od stava, stila itd. [ostati dosljedan]; postojan, ustrajan

Koliko ste puta počeli vježbati i nakon pet, šest dana počeli odustajati, smišljajući putem male razloge zašto bi trebali odustati? Nešto poput: “Danas mi je bio naporan dan pa ću trening odgodti za sutra” ili “Otići ću na hamburger, nema veze, sutra ću početi ispočetka? Nakon toga slijedi razočarenje sobom, jer nismo ustrajali u odluci. Odabrali ste lakši put umjesto da učinite ono što je za vas ispravno. Kako navodi Hal Elrod u svojoj knjizi Čarobno jutro, moramo shvatiti da su stvaran utjecaj i posljedica svake naše odluke i reakcije – pa čak i misli – ogromni, jer svaka naša misao, izbor i potez određuje kakvi ćemo postati.

Kada govorimo o dosljednosti u biznisu nije potrebno naglasiti koliko je biti dosljedan zaista bitno. Recimo da imaš firmu i klijente s kojima surađuješ. Kome ćeš se uvijek vratiti? Onima koji poštuju dogovorene rokove ili onima koji probijaju rokove? Najuspješnijim ljudima na svijetu, poput Oprah Winfrey i Richarda Bransona, zajednička je jedna stvar. Ok, malo više stvari – dosljednost, odgovornost, uspješna rutina, kontinuirani rad na sebi i jasni ciljevi. No, da bi došli do toga, prvo se moramo okrenuti sebi.

Uvijek imajte na umu da je ono gdje jeste rezultat onoga tko ste bili, no ono kamo idete u potpunosti ovisi o tome tko odaberete biti.

Hal Elrod

Iz tog razloga danas i pričamo o ovoj temi, i koliko je važno biti dosljedan, prvenstveno samome sebi. Da biste bili dosljedni i uspješni na svim životnim poljima, važno je da se prije svega posvetite svom osobnom razvoju.

Možda će te zanimati …

TRI KORAKA DO NOVOG ŽIVOTA – KRENI DANAS

Svi na ovom svijetu imamo isto vremena – istih 31556952 sekundi u 365 dana. Na tebi je kako ćeš te sekunde potrošiti. Živjeti život po svome, u sreći i zadovoljstvu, svaki dan – moj odgovor je apsolutno DA!

Pročitaj više…

Prije nego sam shvatila što trebam raditi da bi bila dosljedna sebi i svojim ciljevima, u privatnom i poslovnom životu, u nekom periodu života živjela sam u začaranom krugu – od naleta adrenalina zbog odluke da ću biti dosljedna pa sve do teškog razočarenja zbog neuspjeha. Najviše od svega krivila sam nedostatak vremena. Najčešći izgovori glasili su ovako: Ali ja nemam vremena kuhati svaki dan jer nemam klasično radno vrijeme; Umorna sam i nemam vremena otići na trening, radije ću odmoriti pred TV-om; Oprat ću kosu sutra i ostali izgovori. Sve to rezultiralo je silnim nezadovoljstvom na svim poljima. Počela sam biti negativna prema poslu jer navodno zbog posla nisam imala vremena za stvari koje volim, a kad bi odradila sve i pronašla vrijeme za ono što volim, opet sam bila umorna jer se nisam dobro organizirala. Vječito sam negdje trčala, kasnila, pomicala dogovorene sastanke i rokove, i rijetko kad bi završila sve što sam si za taj dan zadala. I tako sam živjela u konstantnom nezadovoljstvu.

Danas to više nije tako. Danas stignem apsolutno sve što si zamislim, i nekad se pitam kako stignem sve odraditi u jednom danu. Najveći motiv za promjenu bilo je vrijeme koje sam htjela samo za sebe, svoj mir, kavu i opuštanje. U tadašnjem životnom kaosu, vrijeme za sebe je kronično nedostajalo. Za početak je bilo potrebno definirati problem nedosljednosti, odnosno izgovore koje sam govorila. Moj izgovor je bio – nemam vremena, stoga sam morala pronaći vrijeme. Razmišljajući o životu, nije teško bilo zaključiti da sam najproduktivnija bila upravo kad ustajala barem sat i pol vremena prije posla. Uživajući u toj prvoj kavi, surfala bi po internetu i tako se opušteno pripremala za nadolazeći dan. Odlučila sam to ponovno prakticirati kako bi imala mir prije svih obaveza. U tom periodu jutarnje kave pripremim sve ono što želim raditi taj dan. U početku su to bile sitnice, mali ciljevi i koraci, jer bila sam svjesna da od megalomanije nema kruha. Odluka je pala – bit ću odgovorna prema sebi i svako jutro se ustajati kako bi radila na sebi, svojim ciljevima i željama. Vrlo brzo stvorila se diciplina, a zatim i rutina. Tijekom dana imam više energije za sve obaveze, glava je jasnija i točno znam što radim. Svako jutro imam jasnu viziju i konkretne ciljeve za taj dan.

Najvažnija stvar koju sam promijenila je upravo svjesnost, a vezana je za ciljeve. Kako bi izbjegla nezadovoljstvo zbog neodrađenih stvari, za početak sam postavljala realne ciljeve i vrijeme potrebno za ostvarenje tih ciljeva. Zatim slijedi odabir cilja kojeg ću najteže ostvariti i koji je bio prvi na popisu obaveza za taj dan. Kad napravim ono što mi je najteže, svi ostali ciljevi su laki i jednostavni. Druga stvar koju sam promijenila, a jednako je bitna je ta da sam prestala odgađati stvari koje mogu odraditi istog trena. Znalo se dogoditi da stigne mail, otvorim ga, pročitam i kažem si “Ma odgovorit ću za 5 min, nije hitno”. Tih pet minuta pretvori se u sat, pet sati, cijeli dan… Danas sve radim sad i odmah, ako mogu. Ustajem na prvi alarm, odgovaram odmah na mail, vadim veš iz sušilice čim završi. Ne odgađam stvari jer sam postala svjesna da sebi ne radim dobro. Ako ne ustanem na prvi alarm, bit ću još umornija odgađanjem za 5 minuta, ako ne odgovorim na mail, drugoj strani ću ispasti neodgovorna, ako ne izvadim veš iz sušilice izgubit ću vrijeme na peglanje. Jedna stvar vukla je drugu, pa treću, petu… Nisam se ni snašla a već sam počela mijenjati svoj život iz korijena. Shvatiti moć dosljednosti i rutine, da mogu postići sve što želim samo zato što sam promijenila navike koje su me sputavale, je nešto najbolje što se dogodilo u životu jedne Irme. Što sam više radila na sebi, svaki sljedeći dan bio je sve ljepši i nikako nisam htjela razočarati sebe. To me nekako dovelo do treće stvari koja je bitna za ostvarenje svih ciljeva i dosljednosti u privatnom i poslovnom životu – svrha. Nikad više nisam htjela razočarati sebe, i tome sam se maksimalno posvetila. Nezadovoljstvo se pretvorilo u uspjeh, a uspjeh je zarazan. Takav začarani krug svima treba.

Dosljednost je disciplina, a disciplina se stvara malim koracima. Da bi izašli iz začaranog kruga potrebno je imati vrijeme za sebe, postavljati si realne ciljeve i raditi stvari sad i odmah. Iznenadit ćeš se koliko stvari možeš odraditi ako se svakodnevno posvetiš malim ciljevima koji te, slijedom toga, vode do velikih uspjeha.

Vrijeme koje ćeš posvetiti sebi i svom razvoju utjecat će na apsolutno sve segmente života, u pozitivnom smislu. Osobni razvoj je cjeloživotni proces i nikad nije kasno da postaneš ono što želiš biti. Danas odaberi biti ustrajan i uporan u promjeni svojih životnih navika, pronađi svoju svrhu i svaki dan posveti sebi. Vrlo brzo ćeš primjetiti promjene i shvatiti da je upravo dosljednost moć koju posjeduješ na putu do svog idealnog života! 🙂

Kreni danas, malim koracima, i obavezno mi javi dojmove! 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s