TRI KORAKA DO NOVOG ŽIVOTA – KRENI DANAS

Svaki početak je težak – stara je narodna. No, mora li uistinu biti baš svaki početak težak?

Apsolutno NE!

Ako si (a vjerujem da jesi) u ovom trenutku u fazi života kad misliš da ti ništa ne ide, kad nemaš inspiracije ni ideje kako se pokrenuti, učiniti nešto od svog života i samo blejiš u telefon i skrolaš po instagramu gledajući kako drugi žive život života (pročitaj zadnje tri rečenice još koji put, smiješno je) dok je, u isto vrijeme, tvoj život jadan, dosadan. Uz to si u totalnoj besparici, ili radiš posao kojeg ne voliš, okružena si ljudima koji ti crpe energiju ali si previše lijena da izađeš iz svoje zone komfora? Što kad bi ti rekla da više nikad ne mora biti tako?

Odmah da ti kažem, sve sam te faze i sama prošla. I sad sad pogledam unatrag izgleda mi kao horor priča. Na samu pomisao na taj period i osjećaje koje sam proživljavala u tim trenucima se naježim. I razumijem te. u postpunosti! Taj začarani krug između želje da nešto promijeniš i ljenosti, depresije, samosažaljenja je stanje iz kojeg se teško izvući. Moja želja bila je raditi ono što volim, kad želim i koliko želim. Zvučalo mi je idilično čitajući druge blogove, slušajući podcaste i motivacijske govornike. I zaista zvuči primamljivo i jednostavno. No, neću ti lagati, navedeno je sve samo ne jednostavno. Nebrojeno puta sam nešto započela, sve me to držalo nekoliko dana i taj početni elan je naglo nestao. A kako je on nestao, nestala sam i ja i po tko zna koji put ostala razočarana sobom. Nakon toga bila bi nezadovoljna, nesretna, jadna i vratila se instagramu, gdje sam nastavila svoje nezadovoljstvo hraniti tuđim uspjesima. Do jednom.

U jednom trenutku samo sam odlučila da je vrijeme da se pokrenem i iz promatrača postanem ona koja djeluje i slijedi svoje snove. Ovo sad malo zvuči kao klišej, ali neka. Ako čitaš ovo znači da ti treba podrška da izađeš iz tog začaranog kruga i ja sam tu da ti u tome pomognem. Ovdje ćeš pronaći sve što ti je potrebno, a provjereno je i testirano upravo na meni.

Donosim ti tri jednostavnih koraka koja će te osvijestiti, probuditi iz zimskog sna i pomoći ti da kreneš s prvim koracima tvog novog života.

Inspiraciju za ovaj prvi korak pronašla sam kod bake koja čuva sve moje stvari još od osnovne škole. Tako sam jedan dan naišla na leksikon koji me je, kao vremenska kapsula, katapultirao u ono vrijeme kad sam bila neopterećena životom, lovom i svim brigama jednog prosječnog odraslog čovjeka. Što trebaš napraviti? Za ovo ti trebaju papir i olovka (uvijek i zauvijek najveći fan istih) i otvoreni um. Zašto preferiram papir i olovku? Jednostavno je, vidljivo je, opipljivo je.

  1. OPIŠI SE U NEKOLIKO RIJEČI

Papir podijeli na dva dijela. S jedne strane napiši pitanje TKO SAM JA DANAS? a s druge strane napiši OD DANAS ŽELIM POSTATI… Uzmi si pola sata vremena da prije svega dobro razmisliš o sebi. I nemoj se ograničavati na ono što je očito, poput imena, dobi i bračnog statusa. Uđi malo dublje u svoj um i razmisli tko si u ovom trenutku, koje osjećaje proživljavaš, što voliš, o čemu razmišljaš, koji su ti hobiji, što te najviše veseli… Fokusiraj se na one pozitivne i negativne strane, jer negativne strane su izuzetno bitne kad nešto odlučimo mijenjati. Daj si vremena jer ovo radiš za svoje bolje sutra. S druge strane imamo stupac u kojem ćeš upisati sve što želiš postati. Bilo da samo želiš biti sretna, ili želiš zarađivati troduplo više, potpuno je svejedno. Zapiši apsolutno sve što ti padne na pamet (a da je legalno). Zašto je to bitno? Vidjet ćeš u sljedećem koraku.

2. ŠTO ŽELIM POSTATI I KAKO TO OSTVARITI

Drugi korak je već peace of cake, vjeruj mi. Sad kad si napisala sve o sebi, vrijeme da na sljedeći papir napišeš drugi korak – Što želim postati i kako to ostvariti!

Odaberi (za početak) tri najbitnije stvari koje želiš promijeniti iz prvog stupca i poveži ih s tri najbitnije izjave iz drugog stupca. Zatim si uzmi malo vremena da promisliš i zapišeš barem tri metode pomoću kojih ćeš moći ostvariti svoj cilj.

Evo primjer: U prvi stupac si napisala da bi voljela više vježbati i skinuti 5 kg. U drugi stupac si napisala da želiš postati osoba koja je posvećena treningu i zdravom životu. Da bi došla do cilja svaki dan ćeš 1. ustajati pola sata ranije kako bi se posvetila se samo treningu; 2. u tom periodu ćeš isključiti mobitel i sve društvene mreže da te nitko ne ometa; 3. odradit ćeš 30 trbušnjaka, 30 sklekova, 30 čučnjeva svako jutro.

Važno je osvijestiti se da je zapravo vrlo jednostavno kreirati život pomoću malih, sitnih koraka kojima ćemo biti posvećeni svakodnevno. Ako to stavimo na papir, u glavi se situacija kristalizira i postaje jasnija. Cilj postaje puno bliži ako znamo gdje želimo stići.

3. AFIRMACIJE

Došli smo i do trećeg i meni najdražeg koraka, a to su afirmacije. Afirmacije su izuzetno bitan alat za kreiranje života po svojoj mjeri. To je praksa pozitivnog mišljenja i samoosnaživanja, njegujući uvjerenje da će “pozitivan mentalni stav podržan afirmacijama postići uspjeh u bilo čemu”.

Nakon što smo prošli prva dva koraka, definirali tko smo i što želimo postati te načine na koje ćemo doći do cilja, vrijeme je da ih stavimo na papir.

Moje vrijeme za afirmacije je jutro, dok pijem kavu i svakodnevno na svoj popis dodajem novu. Ovo će vam uskoro postati omiljena rutina jer ćete postati svjesni da možete sami kreirati apsolutno sve u svom životu.

Vratimo se prošlom primjeru. Afirmacija bi trebala biti napisana što konkretnije i jasnije, jer sama po sebi šalje poruku koja će vas voditi na putu prema životu kojeg želite živjeti.

Kako bi u idućih 6 mjeseci izgubila 5 kg i dostigla svoju idealnu tjelesnu kilažu moram biti u fokusu. Da bih to postigla svakodnevno ću se ustajati pola sata ranije kako bi odradila kratki trening. Trening će se sastojati od 4 vježbe sa po tri ponavljanja. U tom periodu neću uzimati telefon u ruke i maknuti ću od sebe sve što bi me moglo izbaciti iz fokusa. Potpuno sam posvećena tome da dostignem svoj cilj

Ovo je jedna kratka ali moćna afirmacija koja te zaista vodi do zacrtanog cilja. Nakon što na papir napišeš svoje afirmacije, svaki dan ih čitaj na glas. Možeš samo jednom, a možeš ih čitati svakih sat vremena ako želiš. Bitno je da znaš da upravo imaš alat kojim ćeš mijenjati svoj život – na bolje.

I za kraj, ono što je najvažnije – kreni odmah, sad! Uzmi papir i olovku, uzmi vrijeme za sebe i kreni u jednu novu avanturu a to je kreiranje života kakvog želiš. Svi na ovom svijetu imamo isto vremena – istih 31556952 sekundi u 365 dana. Na tebi je kako ćeš te sekunde potrošiti. Živjeti život po svome, u sreći i zadovoljstvu, svaki dan – moj odgovor je apsolutno DA!

Javi mi svoje dojmove, tu sam za tebe!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s